Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskarskola Psykiatri, 15 hp

Forskarskolan vill skapa livskraftiga kliniska forskarmiljöer och vetenskapligt mervärde i psykiatrin. Skolan ska främja rekrytering inom de kliniska forskningsområdena, skapa grund för nätverksbyggande, stimulera mångfald och tvärvetenskap samt öka nationell och internationell samverkan.

Nästa omgång av forskarskolan i psykiatri startar hösten 2020. Ansök senast 28 april!Läs om hur du ansöker till forskarskolan i psykiatri.

Bakgrund

Epidemiologiska och hälsoekonomiska studier visar att psykisk sjukdom/ohälsa utgör en av de största belastningarna för mänskligheten. En av de viktigaste uppgifterna för den medicinska forskningen måste därför vara att utforska de mekanismer som ligger bakom psykisk sjukdom och förbättra möjligheterna till prevention, upptäckt och behandling av dessa tillstånd. Få medicinska behov är större än dessa, varför få medicinska frågor förtjänar en högre prioritet.

Den akademiska psykiatrin vid Göteborgs universitet driver en forskarskola där syftet är att stimulera personer som är intresserade av:

  • att studera olika psykiska fenomen och deras samband med omgivningsfaktorer och biokemi,
  • att kritiskt utvärdera gamla och pröva nya behandlingsmetoder,
  • att undersöka sjukdomarnas förekomst och förlopp i epidemiologiska studier och med hjälp av de unika register som finns i Sverige.


Sverige har en lång, stark forskartradition inom den multi-disciplinära psykiatrin även om det under senare år har skett en viss nedgång både inom den akademiska psykiatrin och vad gäller möjligheterna att attrahera professionella inom vården (t.ex. läkare, sjuksköterskor) till psykiatrin. I en långsiktig strategi för att stärka ämnet och göra det attraktivt för professionella inom disciplinen ingår att öka antalet medarbetare med en akademisk doktorsexamen. För att realisera detta har en forskarskola etablerats för forskare inom klinisk psykiatri i västra Sverige. I forskarskolan delges teori, metodik och statistik med relevans för psykiatrisk forskning i allmänhet samt presenteras frontlinjeforskning avseende specifika psykiatriska diagnoser (från gen till samhälle).

Forskarskolan omfattar 15 högskolepoäng. Läs om kursupplägget för forskarskolan.

Kontakt

Kurskoordinator

Barbro Askerup
barbro.askerup@gu.se

Studierektor för forskarskolan i psykiatri

Bo Söderpalm
Tel: 031- 342 47 24, 031-342 21 68

Sidansvarig: Josefin Bergenholtz|Sidan uppdaterades: 2020-04-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://neurophys.gu.se/forskarutb/forskarskola_psykiatri/
Utskriftsdatum: 2020-08-07