Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ryggmärgsskadecentrum

Ryggmärgsskadecentrum Göteborg är ett utbildningscentrum för ryggmärgsskador. Målet är att genom kunskapsförmedling och utveckling bidra till en ökad autonomi för personer som lever med en ryggmärgsskada (RMS). Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset mottog en stor donation från Stena Stiftelsen i mars 2017 för att bygga upp centret under en femårsperiod.

Vision

Ryggmärgsskadecentrum Göteborg ska fokusera på lärande, användande och utveckling av ny teknologi och samverkan runt personer med RMS för att möjliggöra största möjliga autonomi och livskvalitet hos den drabbade. Centret skall bli nationellt ledande och internationellt respekterat.

Mål

Ryggmärgsskadecentrum Göteborg skall:

  • Genom utbildning få personer med RMS samt personer omkring att tillägna sig samma kunskap och få en gemensam målbild för att ge personer optimal livskvalitet utifrån individuella önskemål och förutsättningar. Centret kommer också att stödja drabbade att själva bli stödpersoner för nyskadade, deras närstående men också anställd personal. Genom att samverka med drabbade och patientorganisationer, där den levda expertisen finns, kan livsförhållanden och nya möjligheter beforskas och därefter på ett organiserat och nära sätt snabbare implementeras i samhället.
  • Med ny teknologi och kommunikation som grund erbjuda utbildning och stöd till den drabbade, dess familj samt personliga assistenter och kommunen.
  • Möjliggöra kunskapsbaserad praxis för RMS. För att uppnå detta krävs att data samlas in som kan bidra till ökad kunskap i framtiden. Dessutom skall relevant forskningsresultat spridas till personer med RMS samt deras familjer och närstående.

 

Kunskapen skall utgå från personen med RMS och dennes familjs möjligheter och utmaningar utifrån ett brett helhetsperspektiv. Detta innebär kunskapsinhämtning om RMS med fokus på individens eller familjens egna erfarenheter (”empowerment”) och en samverkan även på det socialvetenskapliga området.
 

Kontaktinformation

Projektledare

Gunilla Åhrén
gunilla.ahren@gu.se

Telefon: 0734 -04 79 34

Ryggmärgsskadecentrum Göteborg


GÖTEBORGS UNIVERSITET
Sahlgrenska Akademin
Institutionen för neurovetenskap och fysiologi
Box 430, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Högsbo Sjukhus, B1, vån 3, Tunnlandsgatan 2A
421 38 Västra Frölunda

Telefon:
+46 734 04 79 34SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET

Neurosjukvården
Gröna Stråket 11, vån 3
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg

Donator

Etableringen av centret finansieras med stöd från:

Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur - www.stenastiftelsen.se

Sidansvarig: Josefin Bergenholtz|Sidan uppdaterades: 2017-09-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?