Ingmar Skoog kan bli Årets Senior

Nyhet: 2017-11-17

När tidningen Senioren nu presenterat de som som har chans att utses till Årets Senior är Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för AgeCap - Centrum för åldrande och hälsa, en av de fem som tidningen nominerat. Enligt tidningens motivering är Ingmar Skoog en viktig person för produktionen av fakta och bevis som genomskådar myterna om äldre.

Titeln Årets Senior har tidigare tilldelats Bodil Jönsson, Barbro Westerholm, Yngve Gustafson, Leif Mannerström, Dagny Carlsson och Marianne Rundström. Bakom hederstiteln står intresseföreningen SPF Seniorernas medlemstidning, som varje år låter sina drygt 250 000 läsare rösta om saken. Tidningen nominerar några personer varje år, som de menar är förebilder för dagens seniorer, och en av årets kandidater är alltså Ingmar Skoog, professor i psykiatri med inriktning mot socialpsykiatri och epidemiologi vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, och föreståndare för universitetets centrumbildning AgeCap.

I sin motivering skriver tidningen att bilden av äldre hela tiden nyanseras, att det behövs en idog produktion av fakta och bevis för att genomskåda myterna, och att Ingmar Skoog är en viktig person i detta arbete:

Ingmar Skoog”Denne professor i psykiatri vid Göteborgs universitet har bland annat genom Sveriges äldsta befolkningsstudie, H70-studien, kunnat ge oss bärande bevis för att dagens 75-åring ofta är lika vital som en 50-åring för 30 år sedan. Vi blir inte dummare med åren, våra äktenskap är lyckligare än för 30 år sedan och många fler kör bil vid 75. Under det gångna året har Ingmar Skoog tagit ett steg till: nu visar han på sina närmast otaliga framträdanden att 70 också är det nya 20: Dagens 70-åringar reser ut i världen och upptäcker nya saker och vill hinna med allt de inte hunnit tidigare. Han upplyser oss om äldres psykiska ohälsa, och förklarar outtröttligt hur viktigt det är att upptäcka depression. Han har dessutom världsrykte som demensforskare.”

De övriga nominerade i år är överläkaren Wilhelmina Hoffman, skådespelaren Marie Göranzon, författaren PC Jersild och tidningsdrottningen Amelia Adamo.

Här kan du rösta: Vem blir årets senior? (Tidningen Seniorens webbplats) senast den 11 december.

Även förra året var Ingmar Skoog nominerad att bli Årets Senior. Då vann SVT-profilen Marianne Rundström.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: JOHAN WINGBORG

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Josefin Bergenholtz|Sidan uppdaterades: 2017-08-31