Föreläsningssal får namnet "Björn Folkow"

Nyhet: 2011-10-17

För att hedra professor emeritus Björn Folkow på hans 90-årsdag så byter föreläsningsal "Inge Schiöler" namn till "Björn Folkow".

Björn Folkow är en av de främsta fysiologerna i Sverige. Hans forskning rörande nervsystemets styrning av blodkretsloppet, av blodkärlens egna reglermekanismer och inte minst av samspelet mellan kropp och själ i blodtryckssjukdomen och dess kärlförändringar, har satt djupa avtryck internationellt och utgör nu grundkunskap inom kardiovaskulär fysiologi. Bara som ett exempel på hans internationella betydelse kan nämnas att European Society of Hypertension har uppkallat ett pris efter honom.

Björn Folkow kom till Fysiologiska Institutionen i Göteborg när denna bildades 1950 och har varit verksam där sedan dess. Han har varit aktiv inom såväl grundutbildning som forskarutbildning och har producerat en imponerande rad av disputerade forskare. Han har satt prägel på den forskning som bedrivits i Göteborg, där staden har blivit känd för sin starka kardiovaskulära forskning — något som även haft betydelse för industrin genom det nära samarbete som etablerades med AB Hässle (numera Astra Zeneca). Även nu som emeritus är han verksam vid Sektionen för Fysiologi där han fortfarande skriver artiklar — den senaste publicerad för några månader sedan.

AV:

Sidansvarig: Josefin Bergenholtz|Sidan uppdaterades: 2017-08-31