• Uppehåll i H75-studien

[2020-03-19] På grund av pandemin med coronaviruset (covid-19) gör vi ett tillfälligt uppehåll när det gäller personliga undersökningar i H75-studien. Så snart situationen normaliserats kommer undersökningarna att återupptas. För närvarande beräknas detta antagligen ske i juni, men det kan bli både senare och tidigare beroende på Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Intervjuer per telefon med deltagare eller anhöriga fortsätter. Deltagarna i H75-studien tillhör riskgruppen för covid-19 infektion. Vi kommer därför inte att påbörja undersökningen igen förrän vi är säkra på att det inte är riskabelt för deltagarna.

• Professor Mikael Landén vinnare av Årets artikel

[2020-01-31] Mikael Landén, professor i psykiatri på Göteborgs universitet är en av vinnarna i Årets artikel i Läkartidningen 2019. Han tar hem segern i en av sex kategorier - kommentar - för en artikel om tillströmningen av unga patienter med könsdysfori.

• Christopher Gillberg är Årets medicinsvensk 2019

[2020-01-24] Nyhetsmagasinet Fokus har utsett Christopher Gillberg till Årets medicinsvensk, för hans arbete med att bryta ned tabun kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, inte minst bland barn och unga.

• Glutamat i hjärnan har oväntade egenskaper, visar forskare med ny mätmetod

[2020-01-21] Forskare på Chalmers och Göteborgs universitet har lyckats göra något som länge har ansetts vara närmast omöjligt - att räkna antalet molekyler av signalsubstansen glutamat när en signal överförs mellan två hjärnceller. Med den nya mätmetoden har de visat att hjärnan reglerar sina signaler med glutamat på fler sätt än vad man hittills har känt till.

• Många äldre har fel styrka på glasögonen

[2020-01-14] Sex av tio 70-åringar skulle förbättra sitt seende betydligt genom att skaffa glasögon eller byta styrka på de glasögon de redan har, visar en studie.

• Amerikanska filantroper satsar 30 miljoner på europeisk alzheimerforsking

[2019-12-12] Professor Henrik Zetterberg vid Göteborgs universitet ska leda ett stort europeiskt forskningssamarbete, som utvecklar ett betydligt enklare sätt att diagnostisera Alzheimers sjukdom tidigt i sjukdomsförloppet genom ett blodprov. Ett sådant test kan ge förutsättningar för att ta fram botemedel mot demenssjukdomen.

• ERC Consolidator-anslag till diabetesforskaren Anders Rosengren

[2019-12-11] Anders Rosengren, som forskar om typ 2 diabetes vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, är en av mottagarna av ERC Consolidator Grant. Europeiska forskningsrådet ger honom tjugo miljoner kronor till hans forskning, som i förlängningen kan leda till att fler patienter får skräddarsydd behandling för sin unika typ av diabetes.

• Klassiska H70-studien öppnar för inspel från deltagarna

[2019-11-26] "70 är det nya 50" och "Kultur kan skydda mot alzheimer". Rubrikerna har varit många under de snart 50 år som befolkningsstudien H70 i Göteborg pågått. Nu intresserar sig forskarna också för hur deltagarna upplever de omfattande undersökningarna om åldrandet och dess sjukdomar.

• Centrum för perinatal medicin & hälsa får ny webbplats

[2019-08-26] Centrum för perinatal medicin & hälsa även kallat PROMISE - Perinatal Research Obstetric Maternal Infant Studies Empowers, har som övergripande målet att förbättra vården för gravida kvinnor och barn och därigenom minska spädbarnsdödlighet, sjuklighet, förbättra hälsa, livskvalitet och deltagande i samhället.

• Träning kan häva skador orsakade av nikotin

[2019-08-20] Motorisk träning har visat sig kunna häva rubbningar som uppstår i hjärnan på råttor som utsatts för nikotin. Effekten påvisas i en studie, och på sikt kan metoden också komma att prövas vid rökavvänjning för människor.