• Patienter som väntat i operationskö dog i förtid

[2020-05-25] Tidigt insatt kirurgi förbättrade både resultat och överlevnad hos patienter med den neurologiska sjukdomen hydrocefalus, medan dödligheten var högre hos dem som tvingats vänta, visar en avhandling vid Göteborgs universitet. Resultaten sätter press på arbetet med att hålla operationsköerna korta.

• Minskad fetma för personer som bar viktväst

[2020-04-30] Forskare från Göteborgs universitet har hittat en ny metod för minskning av kroppsvikt och fettmassa hos människa med hjälp av viktvästar. Den nya studien tyder på att det finns något som kan liknas vid en inbyggd badrumsvåg som bidrar till att hålla kroppsvikten och därmed fettmassan konstant hos människa.

• Nytt blodtest för alzheimer utvecklat

[2020-04-23] Ett nytt blodtest för alzheimer har utvecklats under ledning av forskare vid Göteborgs universitet. Metoden bygger på att mäta en specifik variant av proteinet tau i ett vanligt blodprov, vilket gör testet enklare och billigare att utföra.

• Ojämlikheter i svensk vård vid bipolär sjukdom

[2020-04-08] Vården i Sverige vid bipolär sjukdom uppvisar ojämlikheter kopplade till både socioekonomi och kön, visar forskning vid Göteborgs universitet. Exempelvis får män oftare litium, den behandling som anses ha bäst stabiliserande effekt vid sjukdomen.

• Forskarskola i psykiatri hösten 2020 - Ansök senast 21 april

[2020-04-06] Nästa omgång av forskarskolan i psykiatri startar hösten 2020. Ansök senast 21 april!

• Uppehåll i H75-studien

[2020-03-19] På grund av pandemin med coronaviruset (covid-19) gör vi ett tillfälligt uppehåll när det gäller personliga undersökningar i H75-studien. Så snart situationen normaliserats kommer undersökningarna att återupptas. För närvarande beräknas detta antagligen ske i juni, men det kan bli både senare och tidigare beroende på Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Intervjuer per telefon med deltagare eller anhöriga fortsätter. Deltagarna i H75-studien tillhör riskgruppen för covid-19 infektion. Vi kommer därför inte att påbörja undersökningen igen förrän vi är säkra på att det inte är riskabelt för deltagarna.

• Professor Mikael Landén vinnare av Årets artikel

[2020-01-31] Mikael Landén, professor i psykiatri på Göteborgs universitet är en av vinnarna i Årets artikel i Läkartidningen 2019. Han tar hem segern i en av sex kategorier - kommentar - för en artikel om tillströmningen av unga patienter med könsdysfori.

• Christopher Gillberg är Årets medicinsvensk 2019

[2020-01-24] Nyhetsmagasinet Fokus har utsett Christopher Gillberg till Årets medicinsvensk, för hans arbete med att bryta ned tabun kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, inte minst bland barn och unga.

• Glutamat i hjärnan har oväntade egenskaper, visar forskare med ny mätmetod

[2020-01-21] Forskare på Chalmers och Göteborgs universitet har lyckats göra något som länge har ansetts vara närmast omöjligt - att räkna antalet molekyler av signalsubstansen glutamat när en signal överförs mellan två hjärnceller. Med den nya mätmetoden har de visat att hjärnan reglerar sina signaler med glutamat på fler sätt än vad man hittills har känt till.

• Många äldre har fel styrka på glasögonen

[2020-01-14] Sex av tio 70-åringar skulle förbättra sitt seende betydligt genom att skaffa glasögon eller byta styrka på de glasögon de redan har, visar en studie.