Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Första fingerfärdiga och kännande handprotesen implanterad

  [2019-02-05] En svensk patient med amputerad hand har blivit den första mottagaren av ett osseo-neuromuskulärt implantat som styr en mycket rörlig handprotes. Under en banbrytande operation placerades titanimplantat i bägge underarmsbenen. Från implantaten drogs elektroder till nerver och muskler, som både samlar in signaler som styr en robothand och förser den med känsel. Detta gör den till den första kliniskt framgångsrika, fingerfärdiga och kännande handprotesen som kan användas i vardagslivet.

 • Unik inriktning mot neurosjukvård i specialistsjuksköterskeprogrammet

  [2019-01-22] Inför hösten 2019 blir Göteborgs universitet först i landet med att erbjuda en ny inriktning mot neurosjukvård i specialistsjuksköterskeutbildningen. Denna inriktning ger en fördjupad kompetens i vård av sjukdomar och skador i hjärna och nervsystem.

 • Ny kunskap kring nybildning av nervceller i hjärnan

  [2019-01-04] Nybildningen av nervceller i hjärnan påverkar förmågan att lära nytt, samtidigt som tidigare minnen kan gå förlorade. I en studie publicerad i tidskriften Cerebral Cortex presenteras nya upptäckter om hur ett visst protein, nestin, är med och styr de här processerna i hjärnan på vuxna möss.

 • Patrik Rorsman får Nordiska Medicinpriset 2018

  [2018-12-13] Patrik Rorsman, professor i cellulär endokrinologi vid Göteborgs universitet, är en av två mottagare av årets Nordiska Medicinpris. Han får priset för sina grundläggande studier om cellulär och molekylär reglering av hormonproduktion av olika celler i bukspottkörteln, och för att han klargjort hur dessa celler reagerar på förändringar av blodsockerkoncentration.

 • Docent Jörg Hanrieder har beviljats bidrag från Åke Wibergs stiftelse

  [2018-12-11] Docent Jörg Hanrieder har beviljats bidrag från Åke Wibergs stiftelse

 • Nya kunskaper om hur barn växer under puberteten

  [2018-11-22] Barns spurttillväxt under puberteten betraktas ofta som en joker när deras längd ska följas och förutsägas. Men med nya rön och metoder går det att få en bättre bild av hur barn och ungdomar växer, framför allt under puberteten.

 • Drygt 190 miljoner från VR inom medicin och hälsa

  [2018-10-29] 41 forskare vid Göteborgs universitetet får dela på totalt strax över 190 miljoner i 2018 års utdelning från Vetenskapsrådet inom medicin och hälsa. Fem av dessa är yngre forskare som får sex miljoner kronor vardera i etableringsbidrag.

 • Risk för blindhet hos för tidigt födda vid låg nivå av blodplättar

  [2018-10-08] Prematura barn med låga nivåer av blodplättar (trombocyter) i blodet löper kraftigt förhöjd risk att drabbas av en svår variant av den synhotande ögonsjukdomen ROP, visar en svenskamerikans studie publicerad i tidskriften JCI Insight. Vid försök på möss kunde injektioner av blodplättar dämpa den sjukliga utvecklingen av näthinnekärl.

 • 88 miljoner till forskning om vård, hälsa, arbetsliv och välfärd

  [2018-10-03] Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte, har beslutat om projektbidrag i årets öppna utlysning. Drygt 73 miljoner kronor går till forskningsprojekt vid Göteborgs universitet. Ett forskningsprogram tilldelas dessutom 15 miljoner kronor för att utveckla en evidensbaserad praktik inom rättspsykiatrin.

 • Minskad risk för allvarlig stroke för den som promenerar

  [2018-09-20] Fysisk aktivitet minskar inte bara risken för att drabbas av stroke - den som går en halvtimme om dagen löper också mindre risk för att en stroke blir allvarlig, visar en studie publicerad i tidskriften Neurology.

Fler nyheter

Läs nyheter som RSS

Prenumerera

Sidansvarig: Josefin Bergenholtz|Sidan uppdaterades: 2016-09-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?