Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Professor Eva Billstedt ny proprefekt vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi

  [2018-07-06] Eva Billstedt är legitimerad psykolog, professor i psykologi med inriktning mot barn- och ungdomspsykiatri samt universitetslektor vid Gillbergcentrum, Göteborgs universitet.

 • Till minne av Arvid Carlsson (1923-2018)

  [2018-07-02] Arvid Carlsson, farmakolog och professor emeritus på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, avled på fredagen i en ålder av 95 år. Han fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2000 för sin banbrytande forskning kring hjärnans signalsubstanser.

 • Doktorandkurs: Registerbaserad forskning inom stroke - öppen för ansökan

  [2018-06-21] Doktorandkursen Registerbaserad forskning inom stroke ges vid Karolinska Institutet med institutionen för neurovetenskap som medarrangör och kommer att hållas i november i år.

 • Skräddarsydd styrketräning framgångsfaktor vid fibromyalgi

  [2018-06-07] Fibromyalgi och styrketräning har ofta betraktats som en omöjlig kombination. Men med rätt stöd och individanpassade övningar uppnår kvinnliga patienter avsevärda hälsoförbättringar, visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

 • E-cigaretter kan vara en fara för hälsan

  [2018-05-24] Två av fem pojkar på gymnasiet har provat e-cigaretter vars söta smak och ångor kan påverka hälsan negativt. De kan även vara en väg till att börja röka vanliga tobakscigaretter. Det visar en ny rapport om användning, attityder och potentiella hälsoeffekter när det gäller e-cigaretter.

 • Samarbeten och kommunikation står på Jenny Nyströms agenda

  [2018-05-17] Jenny Nyström tog över som ny prefekt för institutionen för neurovetenskap och fysiologi i början av året.

 • Socioekonomiska skillnader i prehospital strokevård

  [2018-05-17] De akuta insatserna vid stroke, innan man nått sjukhuset, ser olika ut beroende på patienternas socioekonomiska status, visar ny forskning. För patientgrupper med kortare utbildning och lägre inkomst hinner det gå längre tid innan diagnosen ställs, vilket kan påverka effekten av vårdinsatserna.

 • Drottning Silvia delade ut priser till alzheimerforskare

  [2018-04-18] Michael Schöll och Ingmar Skoog, båda forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har mottagit forskningspriser från Alzheimerfonden. Det skedde vid en högtidlig diplomeringsceremoni på Kungliga slottet de 18 april med Drottning Silvia som prisutdelare.

 • Nya rön kan hjälpa ishockeyspelare efter hjärnskakning

  [2018-04-16] Ett enkelt blodprov kan ge ishockeyspelare en tydlig signal om när det är okej att återgå i spel efter en hjärnskakning. I en studie, publicerad i tidskriften Neurology, har forskare vid Sahlgrenska akademin identifierat den i särklass bästa blodbaserade biomarkören för att bedöma skadorna.

 • Stark koppling mellan kondition i medelåldern och risk för demens i hög ålder

  [2018-03-15] Kvinnor som är i bra fysisk kondition i medelåldern har närmare 90 procents lägre risk för att utveckla demens i hög ålder jämfört med kvinnor med genomsnittlig kondition, visar en studie publicerad i tidskriften Neurology.

Visa fler nyheter...

Läs nyheter som RSS

Prenumerera

Sidansvarig: Josefin Bergenholtz|Sidan uppdaterades: 2016-09-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?