• Centrum för perinatal medicin & hälsa får ny webbplats

[2019-08-26] Centrum för perinatal medicin & hälsa även kallat PROMISE - Perinatal Research Obstetric Maternal Infant Studies Empowers, har som övergripande målet att förbättra vården för gravida kvinnor och barn och därigenom minska spädbarnsdödlighet, sjuklighet, förbättra hälsa, livskvalitet och deltagande i samhället.

• Träning kan häva skador orsakade av nikotin

[2019-08-20] Motorisk träning har visat sig kunna häva rubbningar som uppstår i hjärnan på råttor som utsatts för nikotin. Effekten påvisas i en studie, och på sikt kan metoden också komma att prövas vid rökavvänjning för människor.

• Bättre kondition och styrka för patienter med hjärtsjukdom som tränas individuellt av fysioterapeut

[2019-07-24] En persons fysiska kapacitet blir bättre vid både hjärtsvikt och förmaksflimmer om hen får individanpassad fysisk träning under ledning av fysioterapeut. Metoden ger bättre resultat än fysisk aktivitet på recept för dessa patientgrupper, visar en avhandling.

• Epilepsikirurgi - ju tidigare desto bättre visar övergripande studie

[2019-07-10] Den som har svårbehandlad epilepsi och får kirurgi tidigt har större chans att bli fri från anfall. Det visar en metastudie, där forskare vid Sahlgrenska akademin tillsammans med statliga SBU analyserat resultat från en rad tidigare studier. Slutsatsen blir att personer med svårbehandlad epilepsi bör få tillgång till epilepsikirurgisk utredning så snabbt som möjligt.

• Långt liv och minskad demensrisk vid ovanlig genvariant

[2019-06-18] Personer med en specifik och ovanlig genmutation tycks vara skyddade mot flera olika demenssjukdomar, och ha ökad möjlighet till ett långt liv. Det framgår av en omfattande internationell forskningsstudie.