• Långt liv och minskad demensrisk vid ovanlig genvariant

[2019-06-18] Personer med en specifik och ovanlig genmutation tycks vara skyddade mot flera olika demenssjukdomar, och ha ökad möjlighet till ett långt liv. Det framgår av en omfattande internationell forskningsstudie.

• Fler friska än sjuka 30 år efter debuten i anorexi

[2019-06-03] En studie som sedan 1985 följt ett femtiotal personer som utvecklade anorexi under tonåren visar att flertalet 30 år senare var friska, men att några hade fortsatta ätstörningar. Forskningen ger också en delvis ny bild av den perfektionism som utgör riskfaktor för att insjukna i anorexi.

• Unga idrottare kan behöva årslång paus efter korsbandsoperation

[2019-05-23] Nu förespråkas minst ett års rehab, och noggranna tester, innan unga personer återupptar knäkrävande idrott efter korsbandsoperation. Forskning visar att de som börjar idrotta igen relativt snabbt efter operation har kraftigt förhöjd risk för efterföljande korsbandsskador.

• Svårt med läsning och berättande hos barn med autism

[2019-05-21] Barn med autism kan vara bra på att läsa ord för ord i en text, men samtidigt ha problem med att förstå vad de läser och återberätta innehållet. Forskning visar nu på vikten av utförlig språklig bedömning och uppföljning över tid för dessa barn.

• Forskare identifierar ny hjärnmekanism som reglerar kroppsvikt

[2019-05-02] Nu klarnar bilden av sambandet mellan molekylen interleukin-6 (IL-6) i hjärnan och fetma, i försök gjorda på gnagare. Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, slår fast att molekylen har effekt för risken för fetma, och dessutom var i hjärnan detta sker.