Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Välkommen till institutionen för neurovetenskap och fysiologi

Vi bedriver omfattande forskning och undervisning över stora kunskapsområden – från molekyl till människa. Verksamheten utgörs av fem sektioner; farmakologi, fysiologi, hälsa och rehabilitering, klinisk neurovetenskap samt psykiatri och neurokemi.
Läs mer: Om institutionen

Depression hos äldre kan kopplas till genusuttryck

 Depression har minskat över tid hos äldre kvinnor, men förekomsten är fortfarande nästan dubbelt så hög som hos äldre män. Skillnaden mellan män och kvinnor verkar vara kopplad till både biologiskt kön och genusuttryck. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet som undersökt förekomsten av depression hos 70-åringar.

Läs hela artikeln: Depression hos äldre kan kopplas till genusuttryck

Patienter som väntat i operationskö dog i förtid

Läsplatta, mobil och testen Hydrocephalus

Tidigt insatt kirurgi förbättrade både resultat och överlevnad hos patienter med den neurologiska sjukdomen hydrocefalus, medan dödligheten var högre hos dem som tvingats vänta, visar en avhandling vid Göteborgs universitet. Resultaten sätter press på arbetet med att hålla operationsköerna korta.

Läs hela artikeln: Patienter som väntat i operationskö dog i förtid

Minskad fetma för personer som bar viktväst

fötter står på en badrumsvågForskare från Göteborgs universitet har hittat en ny metod för minskning av kroppsvikt och fettmassa hos människa med hjälp av viktvästar. Den nya studien tyder på att det finns något som kan liknas vid en inbyggd badrumsvåg som bidrar till att hålla kroppsvikten och därmed fettmassan konstant hos människa.

Läs hela artikeln: Minskad fetma för personer som bar viktväst

Nytt blodtest för alzheimer utvecklat

Ett nytt blodtest för alzheimer har utvecklats under ledning av forskare vid Göteborgs universitet. Metoden bygger på att mäta en specifik variant av proteinet tau i ett vanligt blodprov, vilket gör testet enklare och billigare att utföra.

Forskningen bakom testet har letts av Kaj Blennow, professor i klinisk neurokemi, och Henrik Zetterberg, professor i neurokemi, på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Resultaten publiceras i en artikel i tidskriften The Lancet Neurology.

Läs hela artikeln: Nytt blodtest för alzheimer utvecklat

Ojämlikheter i svensk vård vid bipolär sjukdom

AVHANDLING. I sin avhandling vid Sahlgrenska akademin har Alina Karanti, överläkare i psykiatri vid universitetssjukhuset, studerat flera faktorer kring bipolär sjukdom. En av dem är hur hälso- och sjukvårdslagens övergripande mål om jämlik vård efterlevs, ett föga beforskat fält inom psykiatrin.

Läs hela artikeln: Ojämlikheter i svensk vård vid bipolär sjukdom

Göteborgs universitet och covid-19

Stöd vår forskning

Vill du bidra till framtiden?
Donationer och gåvor

 

Internt

För dig som är verksam vid institutionen (Medarbetar­portalen, nytt fönster)

Sidansvarig: Josefin Bergenholtz|Sidan uppdaterades: 2020-05-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?