Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Välkommen till institutionen för neurovetenskap och fysiologi

Vid institutionen bedrivs omfattande forskning och undervisning över stora kunskapsområden från molekyl till människa. Verksamheten utgörs av fem sektioner; farmakologi, fysiologi, hälsa och rehabilitering, klinisk neurovetenskap samt psykiatri och neurokemi.
Läs mer: Om institutionen

Kroppens egen badrumsvåg öppnar nytt forskningsfält om fetma

Professor John-Olov JanssonFORSKNING. Nu presenterar forskare vid Sahlgrenska akademin resultat som tyder på att det finns en kroppsegen våg som är viktig för kroppens reglering av kroppsvikt och därigenom fettmassa.

– Det vi upptäckt är potentiellt ett helt nytt system för reglering av fettmassa. Vi hoppas att upptäckten kan leda till en ny inriktning för forskningen om fetma. Fyndet kan öka vår förståelse av varför fetma uppstår och i förlängningen kanske också ge grunden till nya läkemedel, säger John-Olov Jansson, professor vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin.

Läs hela artikeln: Kroppens egen badrumsvåg öppnar nytt forskningsfält om fetma

Bo Söderpalm får 17 miljoner kronor till samverkansprojekt

BIDRAG. Bo Söderpalm får 17 miljoner kronor ur Vetenskapsrådets utlysning för klinisk behandlingsforskning. Bidraget går till ett samverkansprojekt som kan ge en mer effektiv läkemedelsbehandling för personer med alkoholberoende.

Läs hela artikeln (Akademiliv): Totalt nästan 25 miljoner från VR:s utlysning för klinisk behandlingsforskning >>>

Ingmar Skoog får Alzheimerfondens stora forskningspris

PRIS. Ingmar Skoog är professor, psykiatriker och föreståndare på Centrum för Åldrande och Hälsa (AgeCap), vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Han tilldelas priset “Alzheimerfondens stora forskningspris” för sin åldersrelaterade studie där han undersöker hur markörer för Alzheimers sjukdom i ryggvätska är relaterade till hjärnans biologiska process hos 70-åringar som inte utvecklat demens.

Läs mer: Ingmar Skoog får Alzheimerfondens stora forskningspris

Stöd vår forskning

Vill du bidra till framtiden?
Donationer och gåvor

 

Sidansvarig: Josefin Bergenholtz|Sidan uppdaterades: 2018-01-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?