Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Välkommen till institutionen för neurovetenskap och fysiologi

Vi bedriver omfattande forskning och undervisning över stora kunskapsområden – från molekyl till människa. Verksamheten utgörs av fem sektioner; farmakologi, fysiologi, hälsa och rehabilitering, klinisk neurovetenskap samt psykiatri och neurokemi.
Läs mer: Om institutionen

Träning kan häva skador orsakade av nikotin

En hand som håller i cigarett[FORSKNING] Motorisk träning har visat sig kunna häva rubbningar som uppstår i hjärnan på råttor som utsatts för nikotin. Effekten påvisas i en studie, och på sikt kan metoden också komma att prövas vid rökavvänjning för människor.

– Det var som om träningen motverkade många av de förändringar som nikotin orsakat i djurens hjärnor, och hjälpte till att snabbare återställa balansen, säger Louise Adermark, docent i neurobiologi och korresponderande författare bakom studien.

Läs hela artikeln: Träning kan häva skador orsakade av nikotin

Epilepsikirurgi – ju tidigare desto bättre visar övergripande studie

[FORSKNING] Den som har svårbehandlad epilepsi och får kirurgi tidigt har större chans att bli fri från anfall. Det visar en metastudie, där forskare vid Sahlgrenska akademin tillsammans med statliga SBU analyserat resultat från en rad tidigare studier. Slutsatsen blir att personer med svårbehandlad epilepsi bör få tillgång till epilepsikirurgisk utredning så snabbt som möjligt.

Läs hela artikeln: Epilepsikirurgi – ju tidigare desto bättre visar övergripande studie

Bättre kondition och styrka för patienter med hjärtsjukdom som tränas individuellt av fysioterapeut

[FORSKNING] En persons fysiska kapacitet blir bättre vid både hjärtsvikt och förmaksflimmer om hen får individanpassad fysisk träning under ledning av fysioterapeut. Metoden ger bättre resultat än fysisk aktivitet på recept för dessa patientgrupper, visar en avhandling.

Läs hela artikeln: Bättre kondition och styrka för patienter med hjärtsjukdom som tränas individuellt av fysioterapeut

Stöd vår forskning

Vill du bidra till framtiden?
Donationer och gåvor

 

Internt

För dig som är verksam vid institutionen (Medarbetar­portalen, nytt fönster)

Sidansvarig: Josefin Bergenholtz|Sidan uppdaterades: 2019-08-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?