Till startsida
Webbkarta
Starta eller stoppa snurran
 • 70 är det nya 20

  70-åringar idag mår allt bättre och lever på många sätt som en 20-åring, menar professorn och åldersforskaren Ingmar Skoog.

  se klippet »
  70 är det nya 20
 • "Åldrandet är inte rättvist"

  DN.Insidan intervju Ingmar Skoog om hur rättvist är det egentligen med en gemensam pensionsålder för hela befolkningen. De som har tyngre och mindre intellektuellt stimulerande jobb slits ned tidigare och har en kortare livslängd, visar forskningen.

  läs mer »
  "Åldrandet är inte rättvist"
 • Nobel Week Dialogue

  Ingmar Skoog diskuterar demens som en del av panelen i Nobel Week Dialogue om hur sjukdomsbördan förändras och vem kommer att utveckla behandlingar för dessa sjukdomar.

  se filmen »
  Nobel Week Dialogue
 • Stress och oro kan orsaka alzheimers

  Kvinnor i medelåldern som utsätts för stress och oro löper högre risk än andra för att drabbas av alzheimers, enligt ny forskning. Lena Johansson från EPINEP berättar mer på TV4s Nyhetsmorgon.

  se klippen »
  Stress och oro kan orsaka alzheimers
 • "Så kommer ensamheten som en stöt"

  Robert Sigström pratar med Crescendo om den tabu att prata om. En tredjedel av Sveriges äldre plågas av den, men ensamheten är inte knuten till en specifik åldersgrupp. Alla påverkas av den. Crescendo har tittat närmare på ensamheten och vad man kan göra för att motverka den.

  se filmen »
  "Så kommer ensamheten som en stöt"
 • Ingmar Skoog prisas för sin insats inom äldrepsykiatri

  Ingmar Skoog, professor i psykiatri med inriktning mot socialpsykiatri och epidemiologi, tilldelades nyligen priset International College of Geriatric Psychoneuropharmacologys Senior Investigator Award.

  läs mer »
  Ingmar Skoog tilldelades nyligen priset ICGP's Senior Investigator Award.
 • Äldre kvinnor dricker allt mer alkohol

  Enligt en ny studie från Göteborgs universitet dricker idag en av tio 75-åriga kvinnor så mycket att det räknas som riskfyllt och kan ge problem.

  lyssna till »
  Äldre kvinnor dricker allt mer alkohol
 • Så ofta tänker 97-åringar på döden

  GP rapport om Madeleine Mellqvist Fässbergs forskning om göteborgare som alla är 97 år gamla. De har fått svara på frågor om sin hälsa och hur de förhåller sig till döden.

  läs mer »
  Madeleine Mellqvist Fässbergs forskning
 • Studie om hamburgergenerationen

  Nu undersöks 40-talisterna, den så kallade hamburgergenerationen, och jämförs med tidigare generationer.

  Se filmen »
  Studie om hamburgergenerationen
 • Ingmar Skoog om de långsiktiga befolkningstudierna av äldre vid Göteborgs universitet

  I det här klippet berättar Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, om de långsiktga befolkningsstudierna av äldre man genomför vid Göteborgs universitet.

  Läs mer »
 • Dagens gamla yngre än någonsin

  Dagens 70-åringar är som 50-åringar var för trettio år sedan, hävdar åldersforskaren Ingmar Skoog på TV4s Efter Tio program. Hör honom i ett samtal om pigga pensionärer tillsammans med tidningsdrottningen Amelia Adamo och före detta FN-revisorn Inga-Britt Ahlenius.

  Se intervju på TV4.se »
  Dagens gamla yngre än någonsin
 • Missa inte chansen att göra internationell postdok

  Ta chansen - åk på internationell postdok. Det uppmanar forskare Hanna Falk alla som har möjlighet. Detta är nr 2 i en filmserie om Sahlgrenska akademins anställda som gör eller har gjort postdok i ett annat land.

  läs mer. »
  Hanna Falk
 • Ingmar Skoog pratar om samband mellan sjukdom och ålder

  I det här klippet berättar Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, om samband mellan sjukdom och ålder och de långsiktga befolkningsstudierna av äldre som genomförs vid Göteborgs universitet.

  Se filmen »
 • Ingmar Skoog om friska aktiva äldre

 • Det nya åldrandet - dagens pensionär en helt annan än gårdagens

  Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet, har arbetat med befolkningsstudier av äldre i Göteborg sedan 1984 och leder forskningsgruppen för Neuropsykiatrisk epidemiologi vid Sahlgrenska akademin, som studerar demens och andra psykiska sjukdomar hos äldre. Inspelat den 25 oktober 2011 av Universitets-TV vid Göteborgs universitet

EPINEP

Välkommen till forskargruppen EPINEP. Vi har som mål att studera hälsa och psykiskt välbefinnande i  befolkningen över 65 år och har hittills producerat närmare 500 vetenskapliga artiklar, 20 avhandlingar och ansvarar för flertalet populationsstudier i Göteborg.

Vi vill veta hur den äldre befolkningen mår och samlar in en mängd olika data för att besvara våra frågeställningar (se nedan). Dessa faktorer inkluderar intellektuella funktioner så som minne, språk, och inlärning, kroppsliga faktorer (längd, vikt, blodtryck, hjärnans anatomi mätt med hjärnavbilding med datortomografi, neurokemi), psykiska tillstånd (demens, depression, fobier) och genetik.

En viktig del av vår forskning är att studera förändringar över tid: hur ser hälsa och välbefinnande ut idag jämfört med för ca 30 år sedan. Vi följer även personer i befolkningen över lång tid (upp till 40 år) och kan på sätt se hur deras hälsa förändras över tid.”

Vår forskargrupp består av närmare 40 personer inklusive forskare, doktorander, forskningssköterskor, administrativ personal, statistiker, databashanterare, forskningsassistenter och studenter. Vi välkommar intresse för att samarbeta med våra forskare. 

Läsa mer om frågeställningar och forskingfynd under forskningområde.

Våra populationstudier.

Till sidans topp