Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Behandlingar för nyfödda med hjärnskada


Forskargruppsledare: Carina Mallard

Det är idag väl känt att inflammatoriska reaktioner under nyföddhetsperioden kan leda till hjärnskador, som i sin tur orsakar utvecklingsstörningar och neurologiska funktionshinder som till exempel cerebral pares. En speciellt utsatt grupp är barn som föds för tidigt, där behandlingsalternativ saknas idag.

Målsättning för vår forskning är att förstå hur olika mekanismer leder till hjärnskada och att utveckla hjärnskyddande terapier. Vi har nyligen upptäckt att en ny grupp av substanser som påverkar det medfödda immunförsvaret har god behandlingsförmåga hos nyfödda möss med hjärnskada. Genom att öka kunskapen om hur inflammation påverkar skador i den omogna hjärnan hoppas vi att våra studier på sikt ska leda till att nya behandlingsvägar utvecklas för denna utsatta patientgrupp.

Forskningsprojekten stöds av:
Swedish Research Council, Swedish Brain Foundation, Foundation Leducq, NEUROBID (FP7), VINNMER Marie Curie Incoming Grant.

 

Photo of Carina Mallard

Carina Mallard

Forskargruppsledare, professor
Publikationer

carina.mallard@neuro.gu.se
Tfn: 031-786 3498
Mobil: 0705-631004
Besöks- och postadresser

Gruppmedlemmar

Joakim Ek
Universitetslektor

Jacqueline Lai
Marie Curie Fellow

Peter Smith
Post doc

Syam Nair
Post doc

Massimo Muratore
Post doc

Pernilla Svedin
Post doc

Linnea Stridh
Post doc

Amin Mottahedin
PhD student

Sidansvarig: Josefin Bergenholtz|Sidan uppdaterades: 2015-08-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?