Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kostens fettsammansättning och dess betydelse för immunförsvaret


Forskargruppsledare: Maria E. Johansson

Sepsis (blodförgiftning) är en ofta dödlig sjukdom som blir allt vanligare. Idag är det enda behandlingssättet antibiotika och i takt med att allt fler av de bakterier som orsakar sepsis blir antibiotikaresistenta är det av största vikt att hitta andra behandlingssätt för denna dödliga sjukdom.

I detta projekt studerar vi hur fettsammansättningen i kosten påverkar immunförsvaret och därmed överlevnaden vid blodförgiftning. Vårt mål är att förstå hur fettet i kosten påverkar immunförsvaret och på så sätt hitta nya behandlingsalternativ för sepsis patienter. Vi har nyligen visat att möss som äter fleromättade fetter har en förbättrad överlevnad vid blodförgiftning (Svahn S et al, Inf Immun 2015). Fleromättade fetter består i huvudsak av omega-3 (fiskolja) samt omega-6 (olivolja). I en uppföljningsstudie visade vi att det är omega-3 fettsyrorna som har den positiva effekten på överlevnad vid sepsis (Svahn SL Inf and Immunity 2016). Kan vi förstå hur fettet vi äter påverkar immunförsvaret, och särskilt förstå mekanismerna bakom fiskoljans positiva effekter på överlevnad, öppnar det upp för nya behandlingsalternativ för dessa patienter.

 

Forskargruppsledare

Maria E. Johansson

Docent

Telefon: 031-786 3556
E-post: maria.e.johansson@neuro.gu.se
Besöks- och postadress

Publikationer GUP

Gruppmedlemmar

  • Marcus Ulleryd, doktorand
  • Sara Svahn, doktorand
  • Li Jin Yang, AT-läkare
  • Jennie Gunnarsson, amanuens
  • Fredrik Beckman, medicine studerande
  • Dimitra Panagaki, masterstudent i biologi
  • Mohamad El-Ahwal, masterstudent i farmakologi

 

Sidansvarig: Josefin Bergenholtz|Sidan uppdaterades: 2016-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?