Information om stipendier för utbildning

Stipendier till studerande vid universitet och högskolor är i allmänhet skattefria enligt 8 kap. 5 § IL: ”Stipendier som är avsedda för mottagarens utbildning är skattefria”. Som huvudregel gäller att ersättningar från arbetsgivare som betalas ut med anledning av arbete ska beskattas som lön oavsett om ersättningarna benämns stipendier.

Utbildningsstipendier på grundnivå, på avancerad nivå och på postdoktoral nivå kan utbetalas under förutsättning att stipendierna är inrättade, utlysta och finansierade av externa finansiärer med externa bidragsmedel, ej med uppdragsmedel.

Externfinansierade stipendier kan utbetalas utan skattekonsekvenser för mottagaren, även till f.d. anställda vid Göteborgs universitet.

Viktigt att notera är att stipendierna utbetalas för utbildning, det avlönade arbetet måste ha varit sidoordnat till utbildningen. Detta gäller vidare under förutsättning att det framstår som klart att stipendiet inte är förenat med något krav på motprestation och att det inte heller finns omständigheter i övrigt som talar för att utbetalningen ska behandlas som annat än ett skattefritt stipendium.

En omständighet som talar för att stipendiet inte är förenat med krav på motprestation är att stipendiet blivit behörigen utlyst och tillsatt i konkurrens.

Det är svårt att beskriva gränsen mellan arbete och utbildning. Beslut i enskilda ärenden innebär ingen garanti för att inte granskare från Skattemyndigheten eller Riksrevisionsverket kan komma till andra slutsatser. De ekonomiska konsekvenserna efter ett felaktigt stipendiebeslut enligt Skattemyndighetens bedömning skall bäras av institutionen/sektionen/enheten (såväl skatt som sociala avgifter mm).

Observera att stipendiater inte omfattas av några förmåner enligt kollektivavtal, ej heller av några socialförsäkringsförmåner - ett stipendium genererar ingen pension och stipendiaten kan inte erhålla sjuk- eller föräldrapenning från Försäkringskassan.

Stipendiaten ska vara sjuk- och olycksfallsförsäkrad antingen genom egen försäkring eller genom försäkring från exempelvis sitt hemland eller genom de försäkringar som institutionen tecknar. Observera att institutionen/GU har arbetsmiljöansvar för dessa stipendiater.

Utbetalningar/transferering av externt beslutade individuella stipendier är inte tillåtna. Utbetalning av sådana stipendier skall göras av stipendieutgivaren direkt till stipendiemottagaren.

Sidansvarig: Karin Dejke|Sidan uppdaterades: 2016-11-08