Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Elektroakupunktur kan förbättra reglering av blodsocker hos överviktiga kvinnor

  [2017-04-27] Ny forskning presenterad i FASEB Journal tyder på att elektrisk stimulering av akupunkturnålar som placeras i muskler och fettvävnad stimulerar muskelsammandragningar och aktiverar ämnesomsättningen, vilket leder till förbättrad reglering av blodsockret.

 • Blodtest kan visa hur allvarlig hjärnskakningen är

  [2017-04-18] Genom att mäta mängden av ett särskilt hjärnprotein i blodet går det att i förväg avgöra hur allvarlig en hjärnskakning är. En ny studie från Sahlgrenska akademin visar att proteinet NF-L kan mätas i blodprov och användas som en prognostisk markör för hjärnskakning, vilket kan få stor betydelse inom både akutsjukvård och idrottsmedicin.

 • Hörsel- och beröringsintryck leds genom benförankrad protes

  [2017-04-06] Människor med benförankrad protes kan höra via vibrationer genom implantat och skelett, visar en ny studie. Fortplantningen av ljud är en viktig del av osseoperception - sinnesintryck som förmedlas via protesen. Upptäckten ger ny kunskap om hur människor uppfattar berörings- och hörselintryck, och kan användas för att utveckla bättre proteser.

 • Nya rön om upprepade hjärnskakningar inom hockeyn

  [2017-04-03] Nu ifrågasätts sambandet mellan upprepade skallskador vid kontaktidrott - och alzheimer. En studie från Sahlgrenska akademin visar att hockeyspelare som drabbats av flera svåra hjärnskakningar sannolikt har andra skador i hjärnan.

 • Nytt centrum för ryggmärgsskador etableras i Göteborg

  [2017-03-23] En patientgrupp med stora behov av vård och rehabilitering står i fokus när ett ryggmärgsskadecentrum nu etableras i Göteborg. Satsningen omfattar forskning och utbildningar för patienter, anhöriga och personal i syfte att ge de drabbade ökad frihet i livet.

 • Christopher Gillberg om konsten att vara relevant i sin forskning

  [2017-03-17] - Är det något jag vill rekommendera yngre forskare så är det att också vara kliniskt engagerade, säger Christopher Gillberg, professor i barn- och ungdomspsykiatri med fokus på autism, ADHD och liknande diagnoser. Nu går han in i rollen som senior professor - utan att sänka tempot.

 • Mikrovågshjälm ger snabb och säker bedömning av skallskador

  [2017-03-08] Resultat från en patientstudie bekräftar att mikrovågsteknik kan användas för att snabbt påvisa blödning efter skallskador. Genom att patienten undersöks med en mikrovågshjälm kan sjukvårdspersonal få livsviktig information och snabbt fatta beslut om rätt behandling. Det visar en vetenskaplig artikel som nyligen publicerats.

 • Maria E Johansson erhåller 3-årig forskartjänst från Hjärt-Lungfonden

  [2017-02-08] Maria E Johansson erhåller 3-årig forskartjänst från Hjärt-Lungfonden

 • Bestående autistiska drag hos kvinnor med anorexi

  [2017-02-02] Kvinnor med anorexi uppvisar tydliga autistiska drag, även sedan ätstörningen klingat av och de uppnått normalvikt, visar forskning vid Sahlgrenska akademin. Likheterna mellan anorexi och autism hos kvinnor syns också i den del av hjärnan som styr den sociala förmågan.

 • Gnetaren Gillberg prisas

  [2017-02-01] Psynkpriset för 2016 i kategorin Gnet går till Christopher Gillberg, professor i barn och ungdomspsykiatri vid Göteborgs universitet.

Visa fler nyheter...

Läs nyheter som RSS

Prenumerera

Sidansvarig: Josefin Bergenholtz|Sidan uppdaterades: 2016-09-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?