Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Förrädisk växelverkan i hjärnan vid rökning

  [2017-10-12] Fram med cigarettpaketet, in med en cigg i munnen och tänd. Det är välbekanta handgrepp för en rökare, och samtidigt ett beteende som har starkare koppling till själva drogberoendet än man tidigare trott, visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

 • "Vi måste erkänna könsskillnaderna när det gäller stroke"

  [2017-10-05] Snittsåldern för människor i världen ökar, och med den också förekomsten av stroke - särskilt bland kvinnor. En situation som kräver könsspecifika riktlinjer för stroke världen över, konstaterar färfattarna till en översiktsartikel i Nature Reviews.

 • Kerstin Strömland prisas för unik dokumentation av neurosedynskador

  [2017-10-03] Kerstin Strömland har erhållit ett särskilt erkännande från Teratology Society för sitt hårda arbete och sitt engagemang i "The Thalidomide Archive Project". Arkivet innehåller delar av det unika foto- och videomaterial som Kerstin Strömland samlade in under sent 80-tal.

 • Symposium om metabolism - grunden för allt liv

  [2017-09-21] Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, KAW, firar hundra år med en rad symposier i olika universitetsstäder i Sverige.

 • Elisabet Jerlhag Holm får årets Lilla Fernströmspris

  [2017-09-12] Elisabet Jerlhag Holm får årets Lilla Fernströmspris

 • Möjligt att studera hur Alzheimer påverkar hjärnan i olika åldrar

  [2017-08-31] Alzheimers sjukdom kan leda till flera, vitt skilda symtom och hittills har de olika uttrycken främst observerats genom patientens beteende och uppträdande. Nu kan dock forskare åskådliggöra i bild förändringar i hjärnan vid dessa symtom - något som ökar kunskapen och som kan underlätta framtida diagnostik och behandling.

 • Nyföddas hjärnor gör skillnad på smek och smek

  [2017-08-22] Förmågan att skilja på olika sorters smekningar mot huden finns redan i väldigt tidig ålder. Det framgår av en studie vid Sahlgrenska akademin där blodtillförseln i hjärnan på 6-10 veckor gamla spädbarn undersökts.

 • Ny studie tillbakavisar att antidepressiva läkemedel inte fungerar

  [2017-08-18] Den uppmärksammade teorin om att antidepressiva läkemedel är medicinskt verkningslösa avfärdas nu i en studie vid Sahlgrenska akademin. I en artikel publicerad i Molecular Psychiatry punkteras resonemanget om att det är psykologi som ligger bakom medicinernas antidepressiva effekt.

 • Rehab på distans bra hjälp för hörapparatanvändare

  [2017-08-15] Hörapparater som blir liggande, och folk som gissar sig fram eller drar sig undan när hörseln försämras - känns det igen? Forskning vid Sahlgrenska akademin visar att distansbaserad rehabilitering med övningar och tips kan göra stor nytta.

 • Hormon från fettväv kan ge skydd vid PCOS

  [2017-08-09] Fetma och nedsatt insulinkänslighet är vanligt vid polycystiskt ovariesyndrom, så kallad PCOS, som drabbar mer än var tionde kvinna i fertil ålder. Ny forskning som bygger på djurstudier visar nu att hormonet adiponektin, som frisätts från fettväv, kan skydda mot dessa förändringar.

Visa fler nyheter...

Läs nyheter som RSS

Prenumerera

Sidansvarig: Josefin Bergenholtz|Sidan uppdaterades: 2016-09-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?