Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Nytt centrum för ryggmärgsskador etableras i Göteborg

  [2017-03-23] En patientgrupp med stora behov av vård och rehabilitering står i fokus när ett ryggmärgsskadecentrum nu etableras i Göteborg. Satsningen omfattar forskning och utbildningar för patienter, anhöriga och personal i syfte att ge de drabbade ökad frihet i livet.

 • Christopher Gillberg om konsten att vara relevant i sin forskning

  [2017-03-17] - Är det något jag vill rekommendera yngre forskare så är det att också vara kliniskt engagerade, säger Christopher Gillberg, professor i barn- och ungdomspsykiatri med fokus på autism, ADHD och liknande diagnoser. Nu går han in i rollen som senior professor - utan att sänka tempot.

 • Mikrovågshjälm ger snabb och säker bedömning av skallskador

  [2017-03-08] Resultat från en patientstudie bekräftar att mikrovågsteknik kan användas för att snabbt påvisa blödning efter skallskador. Genom att patienten undersöks med en mikrovågshjälm kan sjukvårdspersonal få livsviktig information och snabbt fatta beslut om rätt behandling. Det visar en vetenskaplig artikel som nyligen publicerats.

 • Maria E Johansson erhåller 3-årig forskartjänst från Hjärt-Lungfonden

  [2017-02-08] Maria E Johansson erhåller 3-årig forskartjänst från Hjärt-Lungfonden

 • Bestående autistiska drag hos kvinnor med anorexi

  [2017-02-02] Kvinnor med anorexi uppvisar tydliga autistiska drag, även sedan ätstörningen klingat av och de uppnått normalvikt, visar forskning vid Sahlgrenska akademin. Likheterna mellan anorexi och autism hos kvinnor syns också i den del av hjärnan som styr den sociala förmågan.

 • Gnetaren Gillberg prisas

  [2017-02-01] Psynkpriset för 2016 i kategorin Gnet går till Christopher Gillberg, professor i barn och ungdomspsykiatri vid Göteborgs universitet.

 • Ny forskning ger skoningslös bild av tillvaron som dövblind

  [2017-01-26] Som att befinna sig i en smutsig glasburk, oförmögen att nå ut och med bekanta som passerar utan att hälsa. Ny forskning från Sahlgrenska akademin ger en skoningslös bild av livet med förvärvad dövblindhet.

 • Nikotin skapar kroniskt drogminne i hjärnan

  [2017-01-23] Den första tiden av nikotinabstinens förlöpte som väntat. Överraskningen kom efter tre månader då försöksråttorna plötslig blev orädda och sökte sig ut på upplysta ytor som bytesdjur normalt skyr. Samtidigt började signalering i hjärnans belöningssystem att förändras, visar en studie vid Sahlgrenska akademin.

 • Stora och långsiktiga vinster med tidig epilepsikirurgi

  [2017-01-12] Det finns stora och långsiktiga vinster med att påskynda processerna kring kirurgiska ingrepp mot epilepsi - innan kroppen och tillvaron påverkats för mycket av sjukdomen. Det framgår av en avhandling där totalt drygt 500 patienter studerats och följts upp.

 • Nya fynd om stamceller i hjärnan hos patienter med epilepsi

  [2016-12-15] Neurala stamceller har påträffats i epileptisk hjärnvävnad - utanför de delar av hjärnan där de normalt finns. I en grupp patienter som opererades för epilepsi hade över hälften av dem stamceller där de inte finns hos friska människor, visar en studie från Sahlgrenska akademin.

Visa fler nyheter...

Läs nyheter som RSS

Prenumerera

Sidansvarig: Josefin Bergenholtz|Sidan uppdaterades: 2016-09-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?