Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Välkommen till institutionen för neurovetenskap och fysiologi

Vid institutionen bedrivs omfattande forskning och undervisning över stora kunskapsområden från molekyl till människa. Verksamheten utgörs av fem sektioner; farmakologi, fysiologi, hälsa och rehabilitering, klinisk neurovetenskap samt psykiatri och neurokemi.
Läs mer: Om institutionen

Kaj Blennow får Nordiska medicinpriset

Kaj Blennow

Kaj Blennow, professor i neurokemi vid Sahlgrenska akademin, är en av två mottagare av Nordiska medicinpriset 2017.

Han får priset för sina grundläggande studier av biomarkörer för Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar, och för sina epokgörande studier om molekylära mekanismer vid Alzheimers sjukdom.
Läs mer: Kaj Blennow får Nordiska medicinpriset

Prestigefylld utmärkelse inom barnendokrinologi

Kerstin Albertsson WiklandKerstin Albertsson Wikland, seniorprofessor i pediatrisk tillväxtforskning vid Göteborgs universitet, har tilldelats Andrea Prader-priset som ett ”erkännande av hennes framstående ledarskap och livslånga gärning inom utbildning och forskning, och stora insatser på området pediatrisk endokrinologi”.

– Det är en stor ära och oerhört glädjande att få ta emot det högsta erkännandet inom vårt område, säger Kerstin Albertsson Wikland, som hör hemma på instutitionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin. Läs hela artikeln: Högsta utmärkelsen inom barnendokrinologi till Kerstin Albertsson Wikland

Förrädisk växelverkan i hjärnan vid rökning

Fram med cigarettpaketet, in med en cigg i munnen och tänd. Det är välbekanta handgrepp för en rökare, och samtidigt ett beteende som har starkare koppling till själva drogberoendet än man tidigare trott, visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

Amir Lotfi Moghaddam– I framtiden hoppas vi att det här kan bidra till att man får fram farmakologiska verktyg för att hjälpa dem som är beroende, säger Amir Lotfi Moghaddam, disputerad i beroendemedicin vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi.

Läs hela artikeln: Förrädisk växelverkan i hjärnan vid rökning

 

Stöd vår forskning

Vill du bidra till framtiden?
Donationer och gåvor

 

Sidansvarig: Josefin Bergenholtz|Sidan uppdaterades: 2017-11-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?