Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Välkommen till institutionen för neurovetenskap och fysiologi

Vid institutionen bedrivs omfattande forskning och undervisning över stora kunskapsområden från molekyl till människa. Verksamheten utgörs av fem sektioner; farmakologi, fysiologi, hälsa och rehabilitering, klinisk neurovetenskap samt psykiatri och neurokemi.
Läs mer: Om institutionen 

Symposium 28 september om metabolism
- grunden för allt liv

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, KAW, firar hundra år med en rad symposier i olika universitetsstäder i Sverige.

Göteborg har fått temat metabolism, det vill säga ämnesomsättning, och det symposiet hålls den 28 september i Konferenscentrum Wallenberg på Medicinareberget. Alla som är intresserade av ämnet är välkomna att delta. Läs mer om anmälan och eventet: Symposium om metabolism - grunden för allt liv >>>
 

Elisabet Jerlhag Holm får årets Lilla Fernströmspris

Årets Lilla Fernströmspris vid Sahlgrenska akademin går till Elisabet Jerlhag Holm, som är docent i farmakologi. Hon forskar om vad som händer i hjärnan när vi utvecklar ett beroende för alkohol och andra droger, med målet att hitta nya läkemedel mot beroendesjukdomar.

– Tyvärr anses alkoholberoende fortfarande vara mer av en karaktärsbrist än den neuropsykiatriska sjukdom som tillståndet faktiskt är. Detta trots att det är helt klarlagt att hjärnan är förändrad hos de människor som lider av ett beroende, säger Elisabet.

Läs hela artikeln: Elisabet Jerlhag Holm får årets Lilla Fernströmspris


 

Möjligt att studera hur Alzheimer påverkar hjärnan i olika åldrar

Alzheimers sjukdom kan leda till flera, vitt skilda symtom och hittills har de olika uttrycken främst observerats genom patientens beteende och uppträdande. Nu kan dock forskare åskådliggöra i bild förändringar i hjärnan vid dessa symtom - något som ökar kunskapen och som kan underlätta framtida diagnostik och behandling.

– Nu har vi ett verktyg som hjälper oss att identifiera och åskådliggöra olika subgrupper av Alzheimers sjukdom. Därmed underlättas också utvecklingen av läkemedel och behandlingar anpassade till olika former av alzheimer, berättar Michael Schöll (bilden), forskare vid Göteborgs och Lunds universitet.

Läs hela artikeln: Möjligt att studera hur Alzheimer påverkar hjärnan i olika åldrar >>>

Stöd vår forskning

Vill du bidra till framtiden?
Donationer och gåvor

 

Sidansvarig: Josefin Bergenholtz|Sidan uppdaterades: 2017-09-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?